Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

”Finlands nationella identitet har två språk”

12/04/2011 av ifisk

Ilya Spiegel Ilya Spiegel kommer ursprungligen från St Petersburg, men blev finlandssvensk redan på 80-talet just i Borgå, där föreningen Finlandssvensk samling (FiSS) höll sitt årsmöte en vecka sedan.
- Det var självklart att jag tacksamt tog emot Gerd-Peter Löckes inbjudan till mötet och till den senare debatten med riksdagskandidater från olika partier, konstaterade Ilya.

För Ilya Spiegel har det ingen betydelse att nationalspråket svenska talas endast av knappt sex procent av landets invånare. Enligt Ilya hör de svenskspråkiga till landets majoritet tillsammans med de finskspråkiga. Han tycker det är otroligt att man kan placera det ena nationalspråket i samma kategori som ryskan.
- Det är vi andra som har kommit hit som invandrare eller flytingar som utgör minoriteten. Jag har ryska som modersmål och tillhör således den ryskspråkiga minoriteten. Faktumet att den är störst i landet har ingenting att göra med statusen som nationalspråk, sade Ilya.

Efter ett entusiastiskt anförande blev Ilya Siegel invald i föreningen Finlandssvensk samlings styrelse tillsammans med IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke.
- Det finns två nationalspråk, finskan och svenskan, resumerar Ilya. Tillsammans är de Finlands nationella identitet och därför en naturlig del av grundutbildningen. Det är ansvarslöst och till och med ofosterländskt att ifrågasätta behovet av svenskan. Om finskspråkiga elever inte vill lära sig svenska är det närmaste en pedagogisk fråga, inte en politisk. Då borde man satsa mera på kvaliteten i undervisningen.

Han forsätter att det är en provokation att ifrågasätta svenskans ställning.
- Vi måst få slut på all ultranationalistisk provokation. Politikerna i landet måst sluta spela samma fiol som Timo Soini och de fascistiska rörelser som är associerade med honom, som Suomen Sisu. Vi får helt enkelt inte köpa deras provokationer. Däremot ska vi alla ha lite samvete.

IFISK har samvete och aktivt motarbetar det dåliga språkklimatet med att ifrågasätta nyttan av kunskaper i svenska. För oss invandrare är svenskan en rikedom och vi vill vara en rikedom för svenskan i landet.

3 Nyheter (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)