Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ett "hot" utan verklighetsgrund

04/04/2011 av Mediaklipp

Fördomar och rädsla grasserar. Det är frapperande hur snabbt de förhållandevis få utlänningarna börjat uppfattas som ett centralt problem och därmed blivit ett av de viktigaste politiska debattämnena.

Invandringen och den flyktingpolitik som bedrivs är tveklöst ett av de stora debattämnena i landet just nu. Volymen i åsiktsbildningen kring utlänningsfrågan är så stor och tongångarna så hätska, att man kunde tro att landet är i färd med att översvämmas av främlingar som blivit till ett omedelbart hot mot vår ekonomiska, fysiska och andliga välfärd och hela vår existens.

I landet bor för närvarande cirka 160.000 personer som är födda i utlandet. Det är mindre än 3 (tre) procent av landets befolkning. Bara i 22 av landets 400 kommuner finns det mer än 1.000 utlänningar. Mot den här bakgrunden är det omöjligt att utlänningarna och flyktingarna kunde vara något hot mot vår kultur eller i stånd att "suga ut" ursprungsbefolkningen på det sätt som hävdas.

Att den finns och att avståndstagandet till invandrare framgångsrikt kan omvandlas i politisk valuta - med Sannfinländarna som främsta men tyvärr inte enda exempel - är dock ett faktum. Då motståndet inte bygger på något substantiellt måste andra mer transcendenta orsaker ligga bakom.

Positivt är att majoriteten av väljarna i Vasa valkrets inte tycker att man behöver strama åt utlänningspolitiken. Politikernas åsikter i ÖT:s kandidattest (4.4) följer också samma mönster. Kan det ha att göra med att man i Österbotten lyckats förhållandevis väl med att integrera utlänningar i samhället? Börje Hästbacka

Läs hela artikeln i Österbottens tidning

7 Mediaklipp (RSS)