Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

"Invandrare stjäl inte finländarnas arbeten"

04/04/2011 av Mediaklipp

I sin undersökning om invandringens samhällsekonomiska betydelse som presenterades för allmänheten i dag ställer Jan Saarela sina egna forskningsresultat i relation till internationella erfarenheter och konstaterar att immigrationen på sikt kan gynna samhällsekonomin genom en ökad utrikeshandel.

Ändå är arbetslöshetsgraden bland invandrare mer än dubbelt högre än bland finländarna, femton mot sex procent. En vanlig uppfattning är att "invandrarna stjäl våra jobb".
–Att betrakta invandring som en stor börda för den finländska ekonomin är en stor överdrift med tanke på internationell forskning och de mängder invandrare vi har i dag. Invandrararbetskraft och infödd arbetskraft är inte varandras substitut, utan invandrarna har en viktig kompletterande funktion, säger Saarela.

I dag finns ungefär 168 000 utländska medborgare i Finland. Ofta arbetar invandrarna i branscher där arbetskraftsefterfrågan är stor. Den nya integrationslagen som träder i kraft i september kan förbättra integreringen.
– På papper ser den väldigt lovande ut men det gäller att se hur den förverkligas i praktiken, säger Saarela. FNB / Heidi Hakala

Läs intervjun med Jan Saarela Saarela i HBL

7 Mediaklipp (RSS)