Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mångkulturalismens schizofreni

01/04/2011 av Mediaklipp

Mångkulturalismen har misslyckats, är en uppfattning som allt fler europeiska ledare i dag verkar dela.

En ny publikation vid namn Social Cohesion and Counter-Terrorism – A policy contradiction? ger många värdefulla inblickar i den frågan. Professor Charles Husband har tillsammans med Yunis Alam tittat närmare på utvecklingen i Storbritannien (England) under de senaste åren och årtionden och kommit med en insiktsfull och rätt så svidande analys av de motsägelsefulla och problematiska policyn som England använt för att handskas med sin mångkulturalism.

Trots att England lever i en annan verklighet än Finland kan man se skuggan av liknande tendenser i Finland. Tuomas Martikainen konstaterade under Magmas seminarium om islam den 28 mars att Finland inte har någon entydig policy gentemot sin muslimska befolkning. Samtidigt har hotet om terrorism spridit sig allt närmare Finland, vilket gör att den muslimska befolkningen också i Finland är intressant ur säkerhetssynvinkel, med mera övervakning som följd. Att försöka få folk att känna sig hemma och integrerade i en ny kultur samtidigt som man visar misstänksamhet mot samma personer är en rätt så svår balansgång.

Att låta specifika grupper i samhället marginaliseras är ett effektivt sätt att skapa spänningar och konflikter. Att inte respektera allas mänskliga och medborgerliga rättigheter så att de inte bara förverkligas till pappers utan också i praktiken, är ett annat sätt att riskera allt större missnöje och oro. Det är nyttig vägkost för oss länder som ännu utformar vår politik för våra allt mångkulturellare samhällen. Lia Markelin

Läs mera på Magmas hemsida.

7 Mediaklipp (RSS)