Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Hur tar vi hand om vår framtid?

26/03/2011 av Ordförande

Temat för årets Organisationskonferens i Tammerfors var Arbete och Hälsa. Konferensen diskuterade frågor kring ork och välmående inom NOG-sektorn.

Organisationskonferens 2011Vad lärde vi invandrare oss annat än att alla borde ta ansvar för det personliga välmående? Vi lärde oss att våra hjärnor alltid försöker anpassa stressituationer till vad man tror ska hända i framtiden. Den stressas lätt av det okända och okontrollerbara, med andra ord av odefinierade och svår uppnåbara utmaningar. Däremot vill vi anpassa stressituationer till vad vi tror ska hända i framtiden.

Men våra hjärnor går lätt på högvarv då de inte kan förutspå kommande händelser. Dessutom kan hjärnan inte göra skillnad mellan fantasi och verklighet. Också utlänningsfientligheten med Sannfinländarna i spetsen tycks reagera på de ovan nämnda overkliga konsekvenser. Framtida illusoriska hot driver till stor del deras beteende. Överlag kommer hotet oftast framför belöningen som också skulle finnas som alternativ i hjärnan.

Extrema upplevelser och kraven på oss invandrare överskrider lätt den egna kapaciteten att hantera belastningen. Oro vid rasistiska hot kan dock vara ytterst viktig för vår överlevnad. Vi kan inte alltid fly eller brottas. I en rättsstat vill vi hellre se ett “prosocialt” beteende hos människor, där alla är villiga att utföra handlingar som gynnar andra. Den optimala stressreaktionen skulle således präglas av en snabb återgång till vila, mot samhällelig balans.




Gerd-Peter Löcke, ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)