Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Minoritetsombudsmannen hade ordet

25/03/2011 av Gerd-Peter Löcke

Fredshemmet i Helsingfors var redan proppfullt när jag steg in torsdagen den 24 mars. Bland de drygt 30 gäster, som lyssnade på minoritetsombudsmannens arbete och utmaningar, fanns Raymond Bell, Daniel Garff, Ernst Mecke, Ulf Modin, Krassimir Ninov, Simona Savin-Gardberg och Ilja Spiegel.
IFISK i Fredshemmet
Foto: Gerd-Peter Löcke
Eva Biaudet försökte besvara allas frågor om vad invandrarminoriteter vill av det finländska samhället. Enligt henne är det självklart att alla ska ha rätt till likabehandling som en grundläggande rättighet för alla personer som vistas i Finland. Enligt lagen får ingen diskrimineras på grund av kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionshinder, sexuell läggning eller av någon annan orsak som gäller personen i fråga.
- Men hur länge måste man vandra förrän man vandrat in, frågade hon med Jonas Gardells ord.

Ombudsmannen måste tyvärr medge att det fortfarande finns problem med övervakningen av lagens tillämpande. I diskrimineringsfall kan det ofta vara svårt att bevisa själva diskrimineringen. Ofta kan parterna nå en uppgörelse via minoritetsombudsmannens medling.

Eva BiaudetFoto: Gerd-Peter Löcke

En av Eva Biaudets senaste framgångar är ett öppet brev till de politiska partierna, där hon som ordförande för delegationen för minoritetsärenden uppmanar alla politiska partier att respektera icke-diskriminerande och likvärdiga politiska diskussioner. Hon tycker även att lagen om likabehandling bör förnyas så fort som möjligt.

Eva Biaudet har jobbat med 56 länder med mycket olika förhållanden. Listan över hennes arbete kunde göras hur lång som helst men det viktigaste är väl att hon hade hela världen i handen fångad i en fin diskussion under en timme.

Arrangör för kvällen var Svenska fredsvänner i Helsingfors i samarbete med IFISK.

Läs mera om minoritetsombudsmannens uppgifter här.

3 Nyheter (RSS)