Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Het debatt om invandring

16/03/2011 av Mediaklipp

Ett säkert ämne för att få en debatt att hetta till är invandring. Speciellt gäller det om det finns en sannfinländare bland debattörerna.

På tisdag kväll möttes sannfinländaren Jussi Halla-aho och socialdemokraten, ordföranden för Finlands flyktinghjälp, Thomas Wallgren. Debattörerna stod för helt motsatta åsikter.

Halla-aho riktade hård kritik mot praxisen med familjeåterförening. Systemet utnyttjas hutlöst, anser han. En av hans huvudteser är att det finns en uppsjö med invandrare som ligger på sofflocket och lyfter bidrag medan finländare lider av fattigdom och arbetslöshet.

Wallgren säger att Finland inget invandrarproblem. Ekonomiskt är det en fin affär för Finland att ha invandring. Enligt Wahlgren hämtar Invandrarna med sig nya impulser och arbetsplatser och att det inte finns några vetenskapliga bevis på att invandrare tar jobben av finländare.

- Vi behöver den också för att hålla fast vid våra egna ideal om öppenhet, rättvisa och solidaritet, säger Wallgren. Invandrardebatten är en spegel för mycket större frågor. De nya vägarna mot framtiden är osäkrare och i det sammanhanget blir rädslan för invandring en kanal för den allmänna oron som vi känner. Svenska Yle

Lyssna: Debatten väckte känslor hos publiken

7 Mediaklipp (RSS)