Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Laglydig?

15/03/2011 av Mediaklipp

Finland är inte precis känd för att understöda småföretagsverksamhet. En man, jag känner, saknar utbildning, men är inte rädd för att ta i när det behövs. Han har sökt många jobb, men det är bara sporadiskt han kunnat arbeta. Han har hittat en nisch i en del byggnadsarbete, som han emellanåt lyckas få som projekt. Under vintern är han mest utan arbete. Han är alltså inte arbetsskygg, han vill göra sin insats i vårt samhälle.

Jag har flere gånger diskuterat alternativet att han grundar ett eget företag. Han frågar: " Jo, det är helt Ok, men hur gör jag sen under vintern, då det inte finns något jobb för mig? Får jag arbetslöshetsunderstöd då?" Tyvärr är ju mitt svar att en företagare aldrig, vad jag vet, kan få arbetslöshetsunderstöd - om han inte likviderar sitt företag och anmäler till skattebyrån att han avslutat sin verksamhet, en procedur som tar flere månader.

Varför har vi inte en smidig procedur för en enmansföretagare att arbeta tidvis och tidvis vara arbetslös? Systemet inbjuder till missbruk, d.v.s de arbetslösa arbetar gärna vid sidan om, de få gånger de får något arbete. Inte för att de vill bryta mot lagen, utan för att det är deras enda möjlighet.

Om vi dessutom tar en invandrare eller flykting som den arbetslöse, blir situationen ännu svårare. Han kanske har helt omöjligt att få ens tillfälliga jobb, hur gärna han än skulle vilja arbeta. Bellas husse

Läs mera på Vi medelåders

7 Mediaklipp (RSS)