Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Gerd Forss satsar på invandrarkvinnor

16/03/2011 av Gerd-Peter Löcke

Utbildningen på linjen "Hantverk som yrke" är inne på sin andra vecka. Den ansvarige läraren för projektet är Gerd Forss, som länge jobbat aktivt för IFISK.

Gerd beskriver gruppen som väldigt blandad, där elva elever kommer från olika förhållanden. En del har kommit hit som flyktingar, andra har flyttat hit på grund av äktenskap. Gerd försöker nu upprätthålla en ”glad pedagogik”, där hand och hjärna stöder varandra.

Gerd-ForssStudierna är gratis för invandrarkvinnorna. Till finansieringen bidrar studiesedlar som är avsedda för både invandrare och arbetslösa. Med kursen avslutar Gerd Forss ett långt planeringsarbete där även tre studiebesök ingick. Hon tycker att det var viktigt att se hur invandrarutbildningen ser ut i Sverige. Hon besökte tre folkhögskolor i Stockholmstrakten där man lärde ut hantverk på svenska.

De elva antagna kvinnorna vid Västra Nylands Folkhögskola (VNF) har alla läst finska, men några kan också lite svenska. På kursen får de chans att läsa båda språken. Språkstudierna innehåller också samhällslära, personlig handledning och dagbok. En par gånger i veckan avslutas dagen med allmänna frågor och diskussioner.

Läs mera om deltagarna på Västra Nyland

3 Nyheter (RSS)