Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Danmarks Radio ska få kristen profil

09/03/2011 av Mediaklipp

Public service i det förr så liberala och radikala Danmark ska enligt det nya sändningstillståndet från staten förmedla inte bara "det danska kulturarvet", som formuleringen löd i avtalet från 2007, utan även "det kristna kulturarvet" (Sydsvenskan 12.2). Kristet korståg, menar kritikerna, DR tvingas in i kampen mot islam. Klart är i alla fall att danskens inställning till invandring och invandrare i gemen förändrats efter de islamska fundamentalisternas reaktion på publiceringen av Muhammedteckningarna i Jyllandsposten i september 2005.

Också vi finländare bor i en nation där medborgarna har olika uppfattningar om hur samhället ska se ut. Kanske skulle exempelvis de kristliga fundamentalisterna helst se att Finland gick in för den danska modellen? I den finländska integrationsdebatten framhöll SDP:s ordförande Jutta Urpilainen föra våren att det är "Maassa maan tavalla"-principen som gäller, att man ska ta seden dit man kommer.

Enligt Howard Duncan, chef vid The Metropolis Project i Kanada behövs inget särskilt regelverk för invandrare. Man behöver inte ta seden dit man kommer, det enda som gäller är att ta lagen dit man kommer (DN 5.3).

Kanske det är så vi måste se det: Att det mångkulturella samhällets gemensamma nämnare inte är kulturen, utan grundlagens uppfattning om demokrati och mänskliga rättigheter. Stig Nygård

Läs mera i Vasabladet

7 Mediaklipp (RSS)