Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Flyktingar välkomna!

11/03/2011 av Mediaklipp

En flykting är alltid av stort behov av hjälp. Att få flyktingstatus i Finland betyder att kriterierna som FN:s flyktingkommissarie UNHCR fastslagit. Och det är nog hårda bud: personlig förföljelse, skyddsbehov, omänsklig behandling i sitt hemland. Ofta pga. krig eller svält. Han/Hon har blivit tvungen att fly sitt hemland för att han/hon har välgrundade skäl att frukta förföljelse. En flykting är förföljd på grund av sin ras, nationalitet, religion, tillhörighet till samhällsgrupp eller politisk åskådning.

En del människor är också avundsjuka på de stöd som en asylsökande får. Fakta är dock: det stöd som beviljas asylsökanden är 30 procent lägre än minimiutkomststödet, eftersom asylsökandena har möjlighet att bo på mottagningscentraler. En asylsökande får börja arbeta efter tre eller sex månader i Finland. I detta skede betalar de skatt på sin lön och får inte heller något extra stöd. Asylsökande har inte rätt till barnbidrag eller studiestöd.

Ibland hör man folk som påstår att vi inte har råd att ta emot flyktingar. I ett samhälle med 5,5 miljoner invånare kan inte 750 flyktingar vara de som fäller vår samhällsekonomi.

Så många fler kommuner än Lovisa borde aktivera sig i detta. Ex. Sibbo tog emot flyktingar senast på 90 talet och senaste höst bad jag vår socialdirektör att utreda lagstiftning och kostnader för eventuellt nytt mottagande. Det är klart att det sätter utmaningar på kommunen – såväl på invånarna som på tjänstemännen.

Christel Liljeström i bloggen Nyare Nykand

7 Mediaklipp (RSS)