Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

FST5 och SVT World delar kanalplats

11/03/2011 av ifisk

FST5/SVT World Från och med september 2011 delar FST5 och SVT World kanalplats i Finland. SVT World blir då fritt tillgänglig i största delen av marknätet och i kabel, för 1,7 miljoner hushåll eller omkring 3,5 miljoner tittare.

Yle kan på det här sättet erbjuda oss en helt svenskspråkig kanal som sänder stora delar av dygnet och kan erbjuda SVT:s pärlor också i Finland, i realtid, utan extra kostnader. SVT World kommer att synas på kanalplats 5 på det område som är mörkare på kartan.

Beslutet att sända delar av SVT World på samma kanalplats som FST5 har väckt kritik och debatten har tidvis gått het. Ordförande Gerd-Peter Löcke var med när Ulla-Maj Wideroos, ordförande för Svenska riksdagsgruppen, och Mikaela Nylander, riksdagsledamot och medlem av Yles förvaltningsråd, försvarade beslutet.

Yles Tv-nytt blev intresserad om ordförandes kommentarer och sände ett kort inlägg av intervjun senare på kvällen den 9 mars.


- Genast när jag hörde om samarbete mellan FST5 och SVT World så tänkte jag ”WOW”, äntligen ett beslut som gynnar svenskheten, sade ordföranden.

Dessutom tycker han att det är bra med ett bredare utbud på kanalplats 5. Han hoppas att Yle i fortsättningen kan få en starkare roll i förhandlingarna med SVT så att FST5:s program kunde visas även i Sverige. Enligt ordförande borde SVT World utvidgas till en skandinavisk kanal i form av BBC World, Deutsche Welle eller 3Sat (tyskspråkig).

Titta på TV-nytt den 9 mars

3 Nyheter (RSS)