Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Alla problem är inte ännu lösta

07/03/2011 av Ordförande

Finland är fjärde i listan över hur länder klarar integrationen. Det visar den tredje upplagan av Migrant Integration Policy Index (Mipex), som omfattar en jämförelse mellan EU-länderna samt Norge, Schweiz, Kanada och USA. Sverige toppar listan och följs av Portugal, Kanada, Finland och Nederländerna. Sämst i jämförelsen klarar sig Lettland.

Bakom Mipex studie står den oberoende statliga myndigheten British Council, brittiska tankesmedjan Migration Policy Group och en rad nationella partners. Också den europeiska unionen har stött undersökningen med ett finansiellt bidrag.

Mipex

Finlands integrationsindex


Mipex berömmer framför allt den finska lagen som fördelaktig inom arbetsmarknad och lagens iakttagande av de migrerande arbetstagarnas behov. Det finska skolsystemet anses vara en av de bästa då vi talar om tillgång och om personligt behov. Dessutom har alla medborgare lika politiska möjligheter på alla nivåer. Däremot får det finska utbildningssystemet endast genomsnittliga vitsord då det gäller nya/alternativa möjligheter och interkulturell utbildning. Undersökningen ser även Finlands långsiktiga politik angående boende och medborgarskap som en svaghet, i synnerhet för personer i behov av särskilt stöd. Och fast Finland har starka antidiskrimineringslagar finns det brister i deras förankring i icke-statliga organisationer och olika organ som jobbar med jämlikhet/jämställdhet.

Tyvärr granskar undersökningen bara lagar och politiska stödsystem. De bevisar endast att det i Finland inte finns några formella hinder för en lyckad integration. Och invandrare definierar Mipex endast som personer som invandrat på lagliga grunder. Asylsökande, papperslösa, migrerande EU-medborgare eller människor med invandrarbakgrund men som inte själva invandrat omfattas därmed inte.

Vi ska alltså inte låta lura oss att tro att alla problem med integrationen är lösta med fördelaktiga lag. Finlands invandringspolitik präglas av en stark omhändertagandementalitet som lätt kan leda till en situation där skillnaden i arbetslöshet mellan invandrare och den övriga befolkningen fortfarande är stor.

En förändring kan endast ske med en starkare fokusering på att bättre klara sig på arbetsmarknaden och att snabbare få lära sig svenska i huvudstadsregionen.

Språkkunskap spelar en viktig roll även för nästa generation. Vi står snabbt inför en ny situation där våra barn lätt växer upp utan att känna någon vuxen som talar svenska eller har ett jobb. Det gagnar knappast barnens framtidstro.

Gerd-Peter Löcke

En kortare version av artikeln har publicerats som insändare i HBl den 6 mars 2011.

Läs mera om integrationsindexen på MIPEX hemsida (på engelska)

2 Ordförandes hörn (RSS)