Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Om att inte kunna stanna hemma

22/02/2011 av Mediaklipp

Alla människor bär på en historia. Ibland börjar jag fundera på det när jag möter folk på gatan. Vem är hon eller han och hur ser dennes liv u?

Oftast är människor på gatan bara förbipasserande människor. Men det vore säkert en bättre värld om alla stannade upp lite oftare för att påminna sig själv om att alla dessa människor är människor med känslor, minnen, framtidsdrömmar, sorger och glädje. Särskilt människor med annat ursprung får mig att undra hur de har hamnat i det här landet.

Invandrare är inte lika vanligt här som i Stockholm där jag är uppvuxen, så jag är liksom van med att det finns ganska blandat med folk från världens alla håll. Jag tror inte att man kan förstå allt flyktingar gått igenom. Det är så overkligt för oss och svårt att få grepp om, när det enda vi vet är ungefär det vi hör och ser på TV. Vi inser alltför sällan hur lång väg det har varit för många att ta sig till det här landet och hur stora risker som tagits. Vi tänker att det är människor som nu tyckte att saker gick lite fel till i hemlandet så de bestämde sig för att pröva lyckan här. Vi inser inte att det får många har varit ett val mellan att leva eller att dö.

Det är först när man träffar på livs levande människor som berättar sin historia som det slår en att det i alla länder inte är en självklarhet att leva i frihet. Min fina vän Sheyda som till min och hennes andra vänners glädje sist och slutligen hamnade i Mariehamn och Helsingfors började sitt liv i Iran och skriver lite om det i sin blogg. Där har hon också ett filmklipp som verkligen får en att fatta vad det handlar om.

Läs mera på bloggen SoufiRoxxx

7 Mediaklipp (RSS)