Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Men han är ju en neger!

21/02/2011 av Mediaklipp

Hon heter Bitte, är 35 och har bott åtta år i Stockholm, men rötterna är alltid i Österbotten. Hon frågar sig, varför det tycks fortfarande vara okej att använda n-ordet.

Det verkar, speciellt bland den lite äldre generationen, fortfarande vara okej att använda n-ordet. Och i lilla Österbotten har jag också stött på många som använder det, eftersom de” inte vet vad man annars ska kalla dem”. Och för att man kommer undan med det, när det inte finns så många invandrare. Jag har också reagerat när jag hört folk säga: ”Vem var den där n*gressen som satt där borta?” Helt utan tanke på att det skulle vara nåt fel med det.

Ja, tiderna förändras och om man tänker så (eller inte tänker alls) är det verkligen dags att tänka om! Förstår man inte att det är stötande? Efter att ha bott ett antal år i Sverige och speciellt i invandrartäta områden, där vi som var svenskar (eller såg ut som svenskar och pratade svenska) var en minoritet – jag skojar inte – skulle jag aldrig komma på tanken att vända n-ordet. Varken i manlig eller i kvinnlig form. Jag har många vänner som har afrikanskt ursprung eller annars är mörkare i hyn och jag tycker det är fullständigt respektlöst att kalla nån så. Min sambo hade en mycket bra liknelse och han sa en gång såhär: ”Att kalla nån för n-ordet är att spotta nån i ansiktet och sedan be om ursäkt för det.”

Precis så är det. I alla tider har människan varit så uppfinningsrik och påhittig. Vi hittar på en massa smeknamn för folk och fä, för saker vi gör. Ska det då vara så svårt att använda något annat än n-ordet? Tänk om vi skulle våga sluta använda hudfärgen och kalla folk för det de är:
mammor, pappor, barn, företagare, tränare, människor eller till och med vid namn om vi vet det. Vågar vi det?

Bloggen Bitte med bihang

7 Mediaklipp (RSS)