Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Bilder från Kurdistan

23/02/2011 av Gerd-Peter Löcke

År 1991 hade den sexårige Midiya Zahir Hatam och hennes familj tvingats fly sitt hemstad i norra Irak under arabiseringen. Under flykten blev hon svårt skadad efter att ha blivit skjuten av en soldat i april 1991. Innan hon 1994 kunde komma till Finland tillbringade hon tillsammans med sin familj nästan tre år under extrem dåliga förhållanden i ett flyktingläger. Jag träffade Midiya under en resa med SFP-politiker till Stockholm.

Midiya Zahir och Gerd-Peter Löcke
Midiya Zahir och Gerd-Peter Löcke (Foto: Tiina Kujala)

– Jag minns hur det var när jag kom, berättar Midiya. Jag kom till Finland med min pappa och saknade min mamma. Men jag var tvungen att lämna Irak för minfamilj var rädd att jag inte skulle ha överlevt i de rådande förhållandena i Irak. Från flygfältet fördes vi rakt till barnkliniken, där jag fick de behövliga operationerna. Efter fyra månader på sjukhuset flyttade vi till Ekenäs. Jag började lära mig svenska och fick gå i en svenskspråkig skola.

Idag, sexton år senare, har Midiya många järn i elden. Hon är färdig merkonom, är aktiv inom handikapp- och invandringsfrågor och har producerat en film om Kurdistan. Filmen har gjorts som ett beställningsarbete åt Raseborg stad och ger insikt i det kurdiska livet. Filmen visar hur människor lever och klara av dagsrutiner i byn Bawzé utanför staden Rania i nordöstra Irak. Nu funderar vi tillsammans på en förevisning i Helsingfors. Gerd-Peter Löcke

Du kan läsa mera om Midiya på henne blogg.

3 Nyheter (RSS)