Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Invandare endast kostnader?

23/02/2011 av ifisk

I den senaste tidens debatt om invandring har man ofta ställt människor som har anlänt till Finland som kvotflyktingar eller asylsökande mot övriga invandrare. Ska Finland ta emot invandare som endast orsakar kostnader för oss, frågar Finlands Röda Kors partiernas ordförande på sin webbsida.

Statsminister Mari Kiviniemi, Centern tycker vill ha ett rättvist, redigt och fungerande asylsystem som kan garantera att människor som behöver internationellt skydd får hjälp. Enligt Kiviniemi måste asylsystemet utvecklas så att man minskar missbruket och antalet ogrundade ansökningar.
- Vi måste se över kostnadseffekterna av återföreningen av familjer samt eventuella attraktionsfaktorer i jämförelse med de övriga nordiska länderna och i fråga om EU-praxis, anser statsministern.

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen tycker att debatten delvis har hamnat in på fel spår och Finland på längre sikt behöver arbetskraft. Finland borde dock ta ansvar för människor i behov av internationellt skydd.
-Det här är inte någon antingen-eller-fråga, tycker Katainen.

Anni Sinnemäki från De gröna påpekar att ingen människa borde ses endast som en utgiftspost. Att hjälpa människor som flyr krig eller förföljelse och som klassificerats som flyktingar av FN är enligt henne en skyldighet som Finland inte får smita från. Sinnemäki anser dock att inflyttare innebär också utmaningar.
- Språkinlärning är nyckeln till att snabbt bli hemmastadd, anser Sinnemäki.

Stefan WallinKultur- och jämställdhetsminister Stefan Wallin, SFP, lägger speciellt viktigt på insatser för att hjälpa flyktingar bli hemmastadda i Finland. Enligt honom har många flyktingar goda förutsättningar att anpassa sig till ett nytt land och delta i samhällsbyggandet till exempel genom sitt arbete.
- I grund och botten handlar det om att hjälpa människor i nöd, så det är helt acceptabelt att det bland flyktingarna finns människor som på grund av trauman, hög ålder eller handikapp inte blir s.k. produktiva medborgare, anser Wallin.

För socialdemokraterna har varje människa ett oeftergivligt människovärde och därför bör ingen ses endast som en utgiftspost. Enligt SDP kan en betydande del av de människor som har kommit till Finland med flyktingstatus finna arbete och därmed delta i samhällslivet.

Också Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki anser att människor är individer som inte kan värderas enligt avkastning och kostnader. Enligt Arhimäki är en sådan lösning inte ens möjligt på förhand.
- Det väsentliga är att alla erbjuds möjlighet att delta i samhället som fullvärdiga medlemmar, anser Arhimäki.

Kristdemokraternas Päivi Räsänen vill se en medmänsklig asylpolitik som möjliggör en öppen process som tryggar människors rättsskydd.
- Vi behöver arbetsdriven invandring. Vi accepterar inte diskriminering eller rasism i någon form, tycker Räsänen.

Också Sannfinländarnas Timo Soini ser inte kvotflyktingar som en grupp där man ska fundera över kostnadsfrågor. När det gäller andra invandrare tycker han dock att de ska ha sådana förutsättningar att anpassa sig till Finland som inte gör en utgiftspost för Finland.

Läs hela valfrågan på Röda korsets hemsida.

4 Brännpunkt (RSS)