Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Integration är nyckeln till lyckad kulturell mångfald

22/02/2011 av ifisk

De europeiska politikerna kritiserar starkt sina länders misslyckade integrationspolitik. Bra integration är nyckeln till lyckad kulturell mångfald, sade minister Thors när hon höll ett anförande på Etno Forum i Helsingfors.

Migrations- och Europaminister Astrid Thors tog ställning till den europeiska diskussionen om hur kulturell mångfald i ett samhälle kan lyckas när hon höll ett anförande på Etno Forum i Helsingfors. Enligt minister Thors är det i den moderna världen typiskt med mosaikartade identiteter: Det finns somaliska finländare och engelska finländare.
- Kulturell mångfald innebär att man lever efter landets lagar, att man har möjlighet att lära sig ett av nationalspråken, men också har möjlighet att upprätthålla sin egen kultur - och själv välja sin identitet, sade ministern.

Astrid ThorsEnligt minister Thors är situationen i Finland och t.ex. Tyskland mycket olika.
- I de länder där man nu kritiserar integrationen eller den kulturella mångfalden försökte man där någonsin integrera invandrarna? I Tyskland tänkte man inte ens på att gästarbetarna stannar i landet. Det är inte lätt att hitta bra integrationsmodeller, sade ministern.

Integration är en del av vår migrationspolitik och vi har särskilt satsat på den under denna regeringsperiod.
- Under denna valperiod har vi satsat mer på integration än någonsin tidigare. Kommunersättningarna har höjts, tiden för ersättning för kvotflyktingar blir längre och EU-medel har riktats på integration. Den nya lagen om främjande av integration har stadfästs. Tiden för förberedande undervisning har förlängts och en avsiktsförklaring med huvudstadsregionen har ingåtts. En ny typ av integrationsmodell skapas genom försöket Delaktig i Finland och kvaliteten på integrationsutbildningen blir bättre, sade ministern.

3 Nyheter (RSS)