Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Tvångsäktenskaps kedja fungerar

12/02/2011 av Mediaklipp

Det har uppkommit att flere unga flickor har skickats till hemlandet för att ingå tvångsäktenskap. Men tvångsäktenskaps kedja fungerar även åt andra hållet.

Minoritetsombudsmannen har inte tagit tag i denna sak med den kraft som det skulle behövas utan i stället koncentrerat sig på att minska på Finländarnas uttryckningsfrihet. Man kan därför frågesätta om Minoritetsombudsmannen sköter sin uppgift så som det är stadgad. Minoritetsombudsmannen är en myndighet vars grundläggande uppgift är att främja etniska minoriteters och utlänningars ställning, likabehandling och rättsskydd. Då vi kommer till rättsskydd är det klart att tvångsäktenskap är av den typen av tvång som bör vidas åtgärder emot. Det är moraliskt fel att vi låter sådana här saker ske i vårt land och tyst godkänner dem genom att inte ta tag i saken med den kraft som det skulle kräva.

Problemet kunde lösas genom att inga äktenskap bundna i något annat land skulle vara bindande då det gäller invandrare som kommit som flyktingar till Finland, detta skulle gälla de som reser från Finland för att gifta sig. Tyvärr är lagen för tillfället sådan att tvångsäktenskap inte är olagliga i Finland. Tvångsäktenskaps kedja fungerar även åt andra hållet. Man söker sig in till Finland via äktenskap. Mikael Korkman

Läs mera på HBL:s blogg

7 Mediaklipp (RSS)