Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Röstspärr förminskar vår demokrati

21/02/2011 av Daniel Tunér

Regeringen vill införa en röstspärr i riksdagsvalen på 3 procent och grundlagsutskottet vill sänka den till 2 procent. Men varför införa en röstspärr över huvud taget?

Skulle ett röstspärr ha funnits då partiet De gröna bildades skulle dess riksdagsinträde ha försenats med 8-12 år. Då skulle miljön inte på samma sätt lyfts upp i debatten med försenade åtgärder som följd. Därför är det ironiskt att justitieminister Tuija Brax (De gröna) är drivande i denna reform av vallagen. Men även Samlingspartiet och Centern lär ha intresse att minska medborgarnas påverkningsmöjligheter.

Jag anser det vara mycket beklagligt att regeringen vill förminska vår demokrati när man på andra håll i världen kämpar för att utöka den. Ska de väljare som vill stöda ett nytt parti se sina röster nonchaleras och kastas på sophögen? Då kan vi fort få ytterligare tiotusentals soffliggare. Varför rösta om ett parti inte har en rimlig chans? Under de senaste fyra åren har sex nya partier registrerat sig i partiregistret. Varför ska de motarbetas på detta sätt? Är de etablerade partierna rädda för konkurrens om rösterna?

Eftersom införande av en röstspärr måste godkännas av två på varandra efterföljande regeringar finns det endast en lösning: att väljarna och vänner av demokrati ser till att det blir en annan regering efter valet i april.

I riksdagsvalet 2007 röstade 54 894 finländare på något av de små partier som den gången inte fick någon representant invald. Ska dessa framöver lägga sig på soffan eftersom de upplever att deras parti inte har någon chans?

En röstspärr gagnar oss inte, visa det med röstsedeln för än så länge räknas den.

Daniel Tunér

4 Brännpunkt (RSS)