Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Delaktig i Finland

16/02/2011 av Tanja Ljungqvist

Med glädje har man fått konstatera att staden Raseborg kommer att satsa på sina invandrare genom projektet ”Delaktig i Finland”, som staten understöder. Jag hoppas att projektet lyckas och ger ett önskat resultat.

Tanja LjungqvistVår region är faktiskt en av de gynnsamma för invandrare, fördomar är inte så starka och människor börjar vänja sig med mångfalden. Lite påminner det mig om Österbotten som jag besökte i höstas just i det ärendet: integration. Jag var imponerad av hur Österbotten klarat sig i frågan.

Det jag också fått känna av är människornas inställning som är öppen och positiv. Jag tänkte för mig själv att österbottningarna måste ha gett chansen till att det lyckades från första början, frisinnigt. Västra Nyland är en region som redan i många år haft invandrare bland sina invånare.

De företagen som presenteras i artikeln ”Glöden att jobba” (VN 8.2), som sysselsätter invandrare och gör det på grund av mänskliga kvalifikationer, är det bara att lyfta på hatten för. Glatt överraskad blev jag att det finns flera av dem.

Det är viktigt att se människan bakom hudfärg och brytning. I alla kommuner är det tyvärr inte så ännu, det förekommer incidenter som pekar på fördomar och intolerans, fortfarande går många invandrare arbetslösa och pga det vill de flytta till stora städer i hopp om bättre arbetsmöjligheter, vilket inte alltid stämmer.

En kommentar ännu till projektet är att det innehåller utbildning för handledare som skall hjälpa invandrare. Det är en investering i framtiden som kommer att bringa mycket fler nyfinländare till regionen. Projektet är välkommet och jag hoppas att det organiseras på bästa sätt och tjänar sitt syfte.

Att ha invandrare som sina grannar, arbetskamrater och förhoppningsvis som vänner kan ge mycket, och i gengäld behövs bara vilja och intresse.

Tanja Ljungqvist

Publicerad 12.02.2011 i tidningen Västra Nyland

4 Brännpunkt (RSS)