Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Religion ett hinder för integration?

04/02/2011 av Mediaklipp

Hur har muslimerna integrerats i det finländska samhället? Hur upplever de själva sin situation i Finland? Vilka utmaningar står de inför och vilka utmaningar står det finländska samhället inför i och med det ökade antalet muslimer idag?

Dessa frågor dryftades då politiker, representanter för myndigheter och muslimska organisationer samlades på ett muslimseminarium i onsdags. Seminariet, som organiserades av kultur- och religionsforumet Fokus, Visiofoorumi, samt riksdagens människorättsgrupp, var en del av den av FN utsedda veckan för interreligiös harmoni (World Interfaith Harmony Week), som firas för första gången i år.

Problemet som lyftes fram både av representanter för myndigheter och muslimerna själva är dock att det inte finns en utnämnd talesman som representerar muslimerna som helhet i Finland. Detta beror delvis på att mångfalden bland muslimerna i Finland är stor.
- Vanliga muslimer kan nödvändigtvis inte skilja åt vad som är religion och vad som är kultur. De talar i islams namn, då det egentligen kan vara frågan om en kulturell sed eller norm, konstaterade imamen Walid Hammoud.

Läs hela artikeln på Arbetarbladets hemsida.

7 Mediaklipp (RSS)