Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Lönsamt arbete går före medborgarlön

10/02/2011 av ifisk

I Slaget efter tolv från den 7 februari diskuterade De nyas råd medborgarlön. Gerd Peter Löcke (Tyskland), Richard Owusu (Ghana), Luca Maurizi (Italien) och Ilya Spiegel (Ryssland) under Johan Anderssons (Sveriges) ledning.

Den moderna diskussionen om medborgarlön i Sverige och Europa startade på 1970-talet, men idén är egentligen mycket äldre än så. Förutom i Europa diskuteras medborgarlön även i Nordamerika, Latinamerika och Sydafrika. I princip ska medborgarlönen trygga människans grundinkomst genom att man slår ihop de redan existerande bidragssystemen.

De nyas rådDe nyas råd var snabbt överens om att dagens bidragssystem är många gånger väldigt byråkratiskt och krångligt. Men rådet ville ändå inte ersätta stöd och bidrag med en medborgarlön, som barnbidrag, till alla. Visst vill de flesta jobba och leva utan stöd, men om de nämnda 440 euro skulle betalas ut utan villkor så kan systemet lätt skapa en viss subkultur. Arbetet är inte nödvändigtvist lockande och arbetsmarknaden kan lättare få billig arbetskraft som Tysklands stödsystem med 400 euro-jobbet visar.

Rådet värnade om en välfärd som tar hänsyn till behovet av trygga individuella lösningar där möjligast många kan ta ansvar för sig själv och andra. Välfärden kan endast skapas genom ett system som gör arbete lönsamt och genom samspel mellan den offentliga sektorn, näringslivet och tredje sektorn.

IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke föreslog i sin resumé att medborgarlönen snarare skulle användas som personligt inkomststöd för de medborgare med låga inkomster som starkt engagerar sig inom den tredje sektorn.

Lyssna till De nyas råd - ett direktsänt debattforum på Radio Vega.



3 Nyheter (RSS)