Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Språk, vård och integration

07/02/2011 av ifisk

På sin blogg funderar Christel Liljeström över den goda sjukvård som finns i Finland, vilka utmaningar den står inför och hur en trygg och säker vård ska garanteras i framtiden.

Christel Liljeström ”På sjukhuset finns nyfinländare som arbetar med allt från att hämta blomstervaser till avdelningsläkare. Kulturer möts då patienten är som svagast. Kanske det är bra. Kanske det är just då som människan är som svagast man tar emot hjälp utan att ifrågasätta onödigheter eller låta sina fördomar styra. Detta minskar dock inte behovet av att patienten får sin vård på sitt modersmål. Må sedan modersmålet vara finska eller svenska. Vi vet att vårt samhälle kommer att vara beroende av utländsk arbetskraft i framtiden. Därför skall vi nu bygga upp strukturer som möjliggör att de såväl integreras i samhället som att språkinlärningen underlättas.”

”Integration baserar sig ofta på språk. Om man inte kan umgås i vardagen med sina medmänniskor kan man knappast heller känna sig som en del av samhället. För de finskspråkiga är detta en ny situation. De har sällan (om inte aldrig) råkat ut för att de inte i Finland blir bemötta på finska. Att sedan i vårdsituation möta en vårdare som talar engelska (och ve och fasa: i detta fall svenska!) får deras verklighetssyn att vackla. För oss finlandssvenskar gäller det att möjliggöra språkintegration också på svenska. Det kommer att vara grunden för en fortsatt vård på vårt modersmål.” Christel Liljeström

Läs mera på Christel Liljeströms blogg

.

4 Brännpunkt (RSS)