Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Finland bra på integration

28/02/2011 av Mediaklipp

Sverige hamnar i topp i en ny studie över hur länder bedöms klara invandringspolitiken. Finland är det fjärde bästa landet i studien.

Sverige toppar listan över hur länder klarar integrationen. Finland är det fjärde bästa landet i studien. Det visar den tredje upplagan av Migrant Integration Policy Index (Mipex), som omfattar en jämförelse mellan EU-länderna samt Norge, Schweiz, Kanada och USA.

Mipex berömmer framför allt den svenska lagen som fördelaktig inom arbetsmarknad, familjeåterförening och antidiskriminering. Själva boende, utbildning och medborgarskap får dock inte lika höga betyg. Sverige följs av Portugal, Kanada, Finland och Nederländerna. Sämst i jämförelsen klarar sig Lettland.

Bakom Mipex studie står den oberoende statliga myndigheten British Council, brittiska tankesmedjan Migration Policy Group och en rad nationella partners. Också den europeiska unionen har stött undersökningen med ett finansiellt bidrag. Mipex definerar invandrare som en person som invandrat på lagliga grunder. Asylsökande, papperslösa, migrerande EU-medborgare eller människor med invandrarbakgrund men som inte själva invandrat omfattas därmed inte.

Läs mer på sajten Migration Integration Policy Index (MIPEX) (på engelska)

7 Mediaklipp (RSS)