Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

”Jag vill inte ha någon konsensuspolitik”

26/02/2011 av Mediaklipp

Närmare en miljon arbetstagare saknar fast anställningsförhållande. Det motsvarar omkring en tredjedel av arbetskraften. Dan Koivulaakso vill se till att den här tredjedelen får sin röst hörd.

Dan Koivulaakso är född och uppvuxen i ett tvåspråkigt hem i Helsingfors. Han har bland annat varit aktiv i Amnesty, olika sociala rörelser och Flyktingrådgivningen. Följaktligen ligger migrationsfrågor honom varmt om hjärtat.
– Ingen ger efter så mycket på sina rättigheter på arbetsmarknaden som invandrare. Ett centralt problem är att många immigranters uppehållstillstånd är kopplade till deras arbete, vilket gör dem fullständigt beroende av sina arbetsgivare.

– Ett av den nuvarande regeringens bättre förslag var att invandrare från första början skulle få uppehållstillstånd för fem år. Då skulle de lugnt kunna byta arbetsgivare om de blir utnyttjade. Men nu strandade det här förslaget i utskotten. Tydligen blev högerpopulismen för stark.

Koivulaakso tycker att det är fel att tillskriva Sannfinländarna hela ”äran” för de senaste årens högerpopulistiska uppsving. Han menar att de stora partierna varit minst lika goda kålsupare.

– Visst är främlingsfientligheten och rasismen i Sannfinländarna oroväckande, men den förklara bara delvis deras popularitet. Sannfinländarna har trots allt inte haft någonting med regeringspolitiken att göra. De beslut som fattas av socialdemokrater, centerpartister och samlingspartister är knappast bättre än Sannfinländarnas åsikter, säger han.

Läs hela artikeln på sajten Ny tid

7 Mediaklipp (RSS)