Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Integration genom utbildning och arbete

26/02/2011 av Ahmed Hassan

Arbetslösheten i Finland är hög bland invandrarna och många barn med invandrarbakgrund klarar inte utbildningen på grund av språksvårigheter och kulturellt utanförskap.

Ahmed HassanI Finland stiger befolkningsmängden jämt och antalet invandrare ökar varje år. Invandrarna kommer till Finland av olika orsaker såsom asyl eller arbete. Enligt Befolkningsregistercentralen bodde 155 705 utländska medborgare i Finland vid årsskiftet 2009 - 2010. Deras andel av Finlands befolkning var ungefär 3 procent. Cirka 1/3 av de utländska medborgare som bor i Finland är ryssar och ester. Andra större grupper är somalier, araber och kurder. Av dessa är många nu (eller blir inom kort) finländska medborgare.

Jag tycker att Finlands integrationspolitik borde ändras under nästa regeringsperiod. På sistone har vi i Finland haft en olycklig integrationspolitik utan konkreta integrationsplaner för nyanlända invandrare (inkl. flyktingar, gästarbetare etc.). Arbetslösheten är hög bland invandrarna och barn med invandrarbakgrund klarar inte utbildningen på grund av språksvårigheter och kulturellt utanförskap.

Däremot borde vi satsa på invandrarna som nationell arbetskraft. De invandrare som redan bor i Finland utgör en stor arbetskraftspotential. För att vi ska kunna utnyttja denna arbetskraftsreserv borde vi halvera arbetslösheten bland invandrarna genom stödreformer och skattelättnader för företag som skapar jobbplatser.

Läs mera om Ahmeds tankar på hans hemsida

4 Brännpunkt (RSS)