Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Böter för mordhot mot minister Thors

10/12/2010 av ifisk

Birkalands tingsrätt dömde den 29-årige man som mordhotat minister Astrid Thors på Facebook till 80 dagsböter, sammanlagt 640 euro. Enligt rätten gjorde tammerforsaren sig skyldig till olaga hot, ärekränkning och hets mot folkgrupp. Mannen åtalades också för uppvigling till brott men rätten förkastade åtalet.

Tingsrätten ansåg att mannen hade uttalat ett mordhot mot Thors på Facebook. Av det mannen skrev på sidan kunde man ana att mannen tagit följderna av ett sådant brott i beaktande och ansåg att brottet till och med skulle vara en hederssak. Enligt tingsrätten hade Thors grunder för att förhålla sig allvarligt till hoten och vara rädd för sin personliga säkerhet.

Tingsrätten hänvisade i sin dom till Europeiska människorättsdomstolens riktlinje där det sägs att en deltagare i en diskussion av allmänt intresse får ta till överdrifter och till och med provokation. Personer som deltar i diskussionen slipper ändå inte sitt straffrättsliga ansvar trots att de drabbas av starka känslor, påminner tingsrätten.

På Facebook skrev mannen bland annat att han är redo att sitta några år i fängelse för mordet på migrations- och Europaminister Astrid Thors. I rätten sade den åtalade att han blivit upprörd efter att ha hört Thors prata i tv.

Minister Thors är nöjd med domen.

FNB

3 Nyheter (RSS)