Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Är samhället färdigt låst i en mall

06/12/2010 av Gerd-Peter Löcke

Helsingfors tävlar tillsammans med Eindhoven i Holland i finalen om titeln Världens designhuvudstad 2012. Men är samhället färdigt låst i en mall som alla ska anpassa sig till eller kan vi vara flexibla och erbjuda plats även för funktionshindrade i en modern designstad?

Tillgänglighet och diskriminering för funktionshindrade diskuterades på Luckan i Helsingfors fredagen den 3 december. I panelen medverkade bland annat Pirjo Tujula från Helsingfors för alla-projektet och Ulrika Krook, juridiskt ombud för finlandssvenska personer med funktionsnedsättning.

På platsen fanns också den teckenspråkiga Lena Wenman, invandrare från Sverige, som sammanfattade diskussionen på följande sätt.
- Det är ofta dyrare att göra tillägg och anpassningar till färdiga hus och områden för att personer som har något funktionshinder ska kunna använda dörrar, röra sig med allmänna kommunikationer, delta i olika händelser. Därför bör man från början planera konstruktioner, byggen och åtgärder så att många olika användare får tillgång direkt till dem, säger Lena.

Detta gäller inte endast de offentliga förvaltningarnas verksamhet och offentliga byggnader. Även det privata näringslivet och privata organisationer borde visa att man tänker på olika funktionshinder.

Som riksdagskandidat understöder Lena SFP i Centrums förslag att Helsingfors stad inkluderar god tillgänglighet för alla som ett av målen inför designhuvudstadsåret 2012.
- Både ny design och nytt tänkande ska vara positivt för alla.

3 Nyheter (RSS)