Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Public service ska inte medvetet försöka splittra

02/12/2010 av Mediaklipp

Förespråkarna för den obligatoriska svenskan på den på ena sidan, motståndarna på den andra. Yles temakväll om svenskan (Ajankohtainen kakkonen) på tisdagskvällen blev den fasansfulla ”vi mot de”-anrättning många hade befarat att debatten skulle bli.

Fatbardhe Hetemaj, Päivi Storgård, Kaj Kunnas och Hannu Olkinuora gjorde efter omständigheter bäst ifrån sig i debatten. Det är knappast en tillfällighet att alla fyra har någon form av utanförperspektiv: Hetemaj som kosovoalban, Storgård som finskspråkig make till en svenskspråkig , Kunnas som tvåspråkig och Olkinuora som finskspråkig chefredaktör för en svenskspråkig dagstidning.

Fatbardhe Hetemaj tog andan av kombattanterna genom att avfärda språkprovet i finska som en struntsak medan Olav S Melin och Peter Albäck var svaga länkar i debatten. Melins misstag var att han uppfattade Finskhetens förbunds ordförande Sampo Terho och vänsterungas radikala ordförande Elmo Rautio i Uleåborg som representativa för en stor finsk folkmajoritet. Men det är de faktiskt inte. Om de var representativa för folket skulle Finland i dag vara ett enspråkigt finskt land.

Public service borde bidra med kvalitet och verktyg för problemlösning, inte med sensationslystna upplägg som ger dålig eftersmak och djupare skyttegravar för olika befolkningsgrupper. Kenneth Myntti

Läs hela artikeln i Vasabladet

7 Mediaklipp (RSS)