Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Andra partiers misstag ger dem lyft

25/11/2010 av Mediaklipp

Sannfinländarna stora uppsvinget i opinionsmätningarna förklaras av de makthavande partiernas tillkorta-kommanden, säger Alpo Ylitalo som länge har varit aktiv sannfinländare i Karleby. Han framför ivrigt och folkligt hur motstridiga beslut blir bördor på folkets axlar. Han har en lång rad med exempel som han ofta diskuterar där han rör sig, frågor som folket vet mera om än beslutsfattarna. Som exempel tar han en arbetsminister som vill förbjuda pälsnäringen som skapar tusentals jobb.

Sannfinländarna beskylls för att vara invandrarfientliga. Ylitalo medger att det finns inom partiet och bland sympatisörerna de som säger kategoriskt nej till mörkhyade invandrare. Han säger att partiets officiella ståndpunkt och hans egen åsikt inte är lika kategorisk. Ifall de som kommer hit arbetar är det helt okej.

Också finlandssvenskarna har ofta varit i skottlinjen för sannfinländare. Ylitalo säger att han absolut inte har något emot finlandssvenskarna.
- Bland dem finns många av mina bästa vänner. Däremot tror jag att intresset för svenskan kan bli större om språket var frivilligt. Tom Johansson

Läs mera i Österbottens tidning

7 Mediaklipp (RSS)