Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Åklagaren kräver villkorligt för Thors-skriverier

24/11/2010 av Mediaklipp

Åklagaren yrkar villkorligt fängelse i minst ett år för en man som är åtalad för ärekränkning och hot mot migrationsminister Astrid Thors (SFP). Åtalet för hets mot folkgrupp bygger på att mannen föreslagit att kriminella invandrare ska köras ut ur Finland.

Mannen grundade i början av året en Facebookgrupp med namnet ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!” (Jag är beredd att sitta av några år för att ha dräpt Astrid Thors). Thors förolämpades också på diverse sätt på gruppens sidor. Som ansvarig för gruppen hade mannen också tillåtit andra att skriva om Thors i kränkande ton.

Mannen åtalades i Birkalands tingsrätt på onsdagen för grov ärekränkning, olaga hot, offentlig uppmaning till brott och hets mot folkgrupp. Dessutom yrkar åklagaren Hannele Selin-Hakala betydande böter som tilläggsstraff. Bland annat anser hon att mannen framfört ett dödshot och även uppmanat andra till våldsgärningar mot Thors. Domen ges om två veckor.

Åklagaren betonade att hot mot en politiker är ett allvarligt brott, eftersom man genom hoten försöker få politikern att sluta med att aktivt och offentligt driva en viss samhällelig fråga. Försvaret betonade att mannen inte kan ställas till svars för vad andra skrivit i gruppens meddelandefält, trots att han haft ansvaret för gruppen. 

FNB

7 Mediaklipp (RSS)