Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

De enkla svarens politik

05/11/2010 av Mediaklipp

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini befinner sig just nu på den politiska offentlighetens bergstopp: Dagligen kontaktad av massmedia för kommentarer, stödd av stigande gallupsiffror och med en sannolik valseger bakom knuten.

Sannfinländarna rider inte endast på främlingsfientlighet och värden som nationalism, heder och fosterländskhet, utan sägs likt motsvarande rörelser i andra länder också vara ett svar på den påstådda likriktningen i politiken och väljarnas behov av alternativ och nya tag.

Enkla ställningstaganden och svartvita lösningar hittar snabbt sin plats i dagens diskussion, som matas med korta och snabba repliker och där dåligt underbyggda eller direkt felaktiga påståenden och nyheter kan sprida sig som sanningar.

Medierna är djupt involverade, även om fältet är synnerligen splittrat. Samtidigt som median gör sitt bästa för att reda ut missuppfattningar, ger många av de stora och etablerade medierna, tidningsdrakar och statliga rundradiobolag medräknade, utrymme för den anonyma nätdebatten som inte endast är en ventil för balanserade åsikter utan också en verklig källa till påhopp, hat och villfarelser av alla de slag.

Så länge som populisterna hålls i opposition i rikspolitiken kan de lättare fortsätta med sin retorik utan att tvingas upp till bevis för sin politiks förträfflighet. Men att ta med ett parti i regeringen i syfte att eliminera det är ett riskfyllt projekt.

Ingen kan heller tvingas regeringssamarbete med hetsare, även om det skulle vara ett pragmatiskt sätt att bli av med dem. Niclas Erlin

Läs hela artikeln i Västra Nyland

7 Mediaklipp (RSS)