Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

AFGHANISTAN – krigs- eller krishantering?

30/10/2010 av Jan Tunér

Jan Tunér Afghanistan har hög prioritet i mitt liv. Därför tog jag vara på det tillfälle som ifisk erbjöd i riksdagens infocentrum i Helsingfors den 23 september. Vår värdinna, minister Astrid Thors gjorde ett bra försök att sammanfatta de majoritetsspråkiga föredragen, men jag har ändå en känsla att jag missade en hel del. Jag försökte anteckna en del finska från föredragshållarnas ”power point” och fick senare hjälp med översättningen.

Seminariet var väl besökt. I panelen satt minister Astrid Thors som värd med direktör Ari Kerkkänen från krishanteringscentret, beskickningsråd Rauli Suikkanen från Utrikesministeriet, kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren och kommandör Juha Puistola, överläkare i strategi, från försvarsmakten. Seminariet ställde följande frågor:
- Vad skulle hända om stödet till Afghanistan skulle ta slut?
- Vart strävar man i Afghanistan?
- Varför stöder man Afghanistan?

Enligt Ari Kerkkänen från krishanteringscentret handlar det om en ”påhittad” kris i Afghanistan som borde ventileras och ifrågasättas för att kunna förstås. Också polisen Tomas Järvinen med praktisk erfarenhet från Balkan och Rwanda tyckte att Afghanistan är en ”påhittad” kris. Krisen började när Al Qaida attackerade september 2001. Ju längre krisen pågår i Afghanistan desto mer gynnar den Al Qaida. De vill ruinera USA:s ekonomi och dess rykte i muslimvärlden.

En viktig fråga som lyftes upp var ”Vad betyder FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna för ledarna inom USA, NATO, ISAF, den afghanska regeringen och dess parlament?”

Rauli Suikkanen tyckte att det inte går att utvärdera nuvarande kris utan att ha ett historiskt perspektiv. Vi måste åtminstone gå tillbaka till 1800-talet då Afghanistan blev en buffertstat mellan det ryska och det brittiska imperiet.

Juha-Antero Puistola talade ur strategiinstitutets synvinkel. Institutet bedömer säkerheten i ett så brett perspektiv som möjligt, men fattar inte politiska beslut. Enligt Puistola är det omöjligt att diskutera Afghanistan utan att diskutera våldet: beskjutningar, explosioner, 80 % mera av sådant 2010 än 2009. Våldet är polariserat. ISAF har förlorat 556 soldater, den afghanska armén långt fler. Under årets (2010) första 6 månader har 3300 civila dött p. g. a. motståndsrörelsernas aktioner.

Och en ond cirkel av instabilitet snurrar på: korruption, brottslighet, missnöje, dålig förvaltning etc. Det går inte att åtgärda denna onda cirkel om man bara inriktar sig på en del. Civilbefolkningen är viktig som observatör och aktör. De vill vara på segrarens sida, som bäst: stöda armén och regeringen, som sämst: stöda motståndsrörelsen.

Varför attackerade USA Afghanistan? Vilken strategisk betydelse har Afghanistan? Vill USA ha kontroll över mineraler? Energi? Vatten? De stora kriserna i världen tycks vara brist på vatten, brist på olja, brist på mat!

Ovanstående påståenden står för respektive föredragshållare. Att det handlar om en ”påhittad” kris i Afghanistan borde ventileras och ifrågasättas för att kunna förstås. Man borde åtminstone känna till historien från första hälften av 1800-talet för att förstå vad de olika konflikterna har för rötter.

Seminariets slutsats var att insatsen i Afghanistan innebär en mycket krävande krishanteringssituation. Den traditionella fredsbevarande verksamheten kan inte användas. En viktig fråga står dock kvar: ”Vad betyder FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna för ledarna inom USA, NATO, ISAF, den afghanska regeringen och dess parlament?”

En representant för taliban sa: ”Ni i Väst har klockor. Vi i Öst har tid”.

För dig som vill följa med hur finska soldaterna i Mazar e Sharif (där finska ISAF* trupper finns) upplever Afghanistan finns den finskspråkiga sidan www.skjs.fi

Jan Tunér

4 Brännpunkt (RSS)