Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Nu ska invandrarmän få mer stöd i vardagen

29/10/2010 av Mediaklipp

Manliga invandrare i Helsingfors behöver mer stöd än vad som erbjuds dem idag. Det stöd som idag erbjuds riktas främst till kvinnor och därför utbildar nu medborgarorganisationen Miessakit stödpersoner för invandrarmän. Miessakit arbetar för att stöda mäns mentala och sociala tillväxt.

En av de nya stödpersonerna heter Martin Eric Racin som själv flyttat till Finland för tretton år sedan. Därför vet han vilken sorts stöd som behövs. Enligt Racin behövs stöd särskilt för män som kommer från länder där mannen har större rättigheter än kvinnan.

När de kommer till Finland har de svårt att förstå hur lagarna skiljer sig så från lagarna i hemlandet. Därför är det också aktuellt att ge stöd i frågor som gäller skilsmässor och vårdnad av barn.

Intresset för utbildningen av stödpersoner har varit stort i Helsingfors. Enligt planerare Antti Kaski kunde inte alla som ville få ta del av utbildningen, men han hoppas ändå att det i framtiden ska utbildas fler stödpersoner. Intresset beror mycket på den fientliga diskussionen om invandrare som pågår i huvudstadsregionen - det här kan ses som en motreaktion till den.

Meningen med stödpersonerna är att få de nya invånarna att känna sig hemma i Helsingfors. Det är inte meningen att stödpersonerna ska agera tjänstemän och hjälpa invandrare att hitta till FPA, banken eller butiken. Det viktiga är att skapa nätverk.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Miessakit gjorde ett pilotprojekt för manliga stödpersoner och eftersom det fungerat bra beslöt organisationen att fortsätta verksamheten. Det här året är dessutom Helsingfors stad är med i projektet. Tanken är att en nyutbildad stödperson ska vara verksam i åtminstone ett år.

Lyssna: Martin Eric Racin om varför stödpersoner behövs

Läs mer på Svenska Yle / Huvudstadsregionen

7 Mediaklipp (RSS)