Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

"Jag ville ju bara spela basket"

26/10/2010 av Mediaklipp

Den nionde september trodde 18-årige Raheem McBride att hans dröm hade gått i uppfyllelse. Då skrev han kontrakt med basketklubben Loimaan Korikonkarit om att spela två år i klubbens representationslag.

Raheem kom till Finland för drygt två år sedan för att hans äldre bror Chauncey McBride finns här och har kunnat göra det som också Raheem vill göra mest av allt: spela basket.

Eftersom Raheem var minderårig tog storebror hand om pappersexercisen i samband med flyttningen från USA. Chauncey tränar det multikulturella basketlaget Warriors och det var där Raheem började sin finländska basketkarriär.

Problemen började när Raheem hade slarvat bort sitt pass när visumet skulle förnyas i juli. Passet kom senare till rätta men enligt paragraferna befann sig Raheem då illegalt i landet. Därför måste han ut ur Schengenområdet innan han kunde ansöka om ett nytt visum.

Raheem trodde att problemen skulle fås ur världen när han och hans bror för en vecka sedan gick till polisstationen i Loimaa för att lämna in en ansökan om uppehållstillstånd. Men det blev fem dygn i fängelset för 18-årige Raheem och på fredagen kom beslutet om avvisning. I går fördes Raheem med poliseskort till Helsingfors-Vanda flygplats för att sättas på flyget till New York.

När Hbl talar med Simon Ekpa som ger juridisk hjälp åt invandrare framgår det att det inte var möjligt att be om att beslutet om avvisning inte ska verkställas eftersom ingen anhållan om uppehållstillstånd har lämnats in. Den anhållan skulle Hannula ha lämnat in bara polisen hade gett tillstånd att ta ett passfoto.

Nu har Raheem McBride ett tvåårigt portförbud till Finland. Det beslutet har han rätt att överklaga. Marianne Lydén

Läs mer i HBL

7 Mediaklipp (RSS)