Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Aliakbar Saiyar bortgång en stor förlust

23/10/2010 av Gerd-Peter Löcke

Aliakbar Saiyar Vår mångåriga medlem Aliakbar Saiyar har avlidit den 23 september i Iran efter en längre sjukdom. Ali har länge varit aktiv i arbetsgruppen och var med i IFISK:s första evenemang den 9 oktober 2001 i kulturcentrum Caisa. Så här skrev Huvudstadbladet den 10.10.2001:

Vid det Internationella kulturcentrum Caisas mässa, som öppnade i går, har Internationellt finlandssvenskt kulturforum, IFisk, ett eget bord. Här står Gerd-Peter Löcke och Ali Saiyar och talar svenska.

Ali Saiyar kommer från Iran, har bott i Tyskland och Sverige och talar lika bra svenska som finska. Ali Saiyar är registrerad som finsktalande. Han säljer mattor i Helsingfors.
- Jag klarar mig lika bra på svenska som finska. Mina kunder blir glada då jag talar svenska med dem, säger Saiyar.

Förutom finska, svenska tyska talar Saiyar persiska, turkiska och azeri, sitt modersmål. Han tycker att det har varit lättare att lära sig svenska än finska.


Ali var en av de första vännerna jag skaffade mig i Finland. Det var nästan 40 år sedan. Hans bortgång är en svår förlust för oss alla som kämpat i 40 år för en bättre integration av utlänningar (Ordet invandrare brukades inte använda på 70-talet).

En minnestund för Ali kommer att anordnas den 7 november 2010.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

3 Nyheter (RSS)