Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Utan hijab ingen ”invandrare”

14/10/2010 av Mediaklipp

Under en enda dag förra veckan såg jag varför det barkar helvete i Finland i lika hög grad som i Sverige och övriga Europa just nu.

Först läste jag en tidning där en artikel om ”invandrare” illustrerades med en anonym muslimsk kvinna iklädd hijab. Hon var fotograferad bakifrån, skuffande på en barnvagn och hade ett par väninnor kring sig, också med huvuddukar. I en nyhetssändning på kvällen handlade det igen om invandrare. Kvinnor i färggranna hijab talade i rutan. För en gångs skull var de faktiskt namngivna. Men det förblev väldigt tydligt hur en invandrare förväntas se ut i finländsk, eller över huvudtaget europeisk, media.

Jag vet hur det går till på nyhetsredaktionen och vill inte skuldbelägga någon branschkollega. ”Vi har en artikel om invandrare som behöver illustreras.” Så går man ut på stan med en halvtimme på sig, och vad hittar man? Den nygifta svenska hipstern? Den kanadensiska forskaren? Schweizarna som säljer kosmetik i köpcentret? Uppenbarligen är det inte dem det handlar om. Inte heller om kineser eller thailändare, speciellt inte om de strykt våra förväntningar medhårs genom att öppna restaurang. Face it. Finns det inte en hijab eller niqab på bilden så föreställer den inte ”invandrare”.
Skribenten Sylvia Bjon är journalist vid Hufvudstadsbladet.

Läs mer på Journalisti.fi

7 Mediaklipp (RSS)