Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Proposition till lag om främjande av integration

17/10/2010 av Gerd-Peter Löcke

I lagen om främjande av integration föreslår statsrådet att lagen i fortsättningen ska röra alla invandrare. Syftet med propositionen är att förtydliga lagstiftningen och se till att en större del av invandrarna för stöd för integrationen omedelbart efter att de anlänt till landet. I nuläget har endast arbetslösa invandrare och invandrare som får utkomststöd rätt till en integrationsplan.

Nu ska alla invandrare som anses behöva en integrationsplan på basis av den inledande kartläggningen ha rätt att få en. Utarbetandet av en integrationsplan ska inledas inom två veckor från det att kartläggningen har slutförts. Integrationsutbildningen ska utvecklas genom ett separat försöksprojekt.

I regeringens proposition preciseras även ansvarsfördelningen mellan myndigheterna såväl när det gäller statsförvaltningen och regionförvaltningen som den lokala nivån. Kommunerna ska få ersättning från statsbudgeten för de utgifter som den inledande kartläggningen orsakar.

I slutet av förra året bodde 155 705 utländska medborgare i Finland. De största grupperna av utlänningar var ryssar, ester, svenskar och somalier. Lite över 207 000 personer talade ett annat modersmål än finska eller svenska. År 2009 studerade drygt 14 400 invandrare i integrationsutbildningen och lite över 2 900 deltog i arbetspraktik eller arbetslivsträning förknippad med integrationen. FNB

Regeringens proposition med förslag till lag om främjande av integration finns på inrikesministeriets webbplats.

3 Nyheter (RSS)