Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Språk hinder för jobb

12/10/2010 av Gerd-Peter Löcke

En färsk rapport som YLE-journalisten Aira Vehaskari har utarbetat visar att den krångliga finländska byråkratin skapar en flaskhals som lämnar dem som inte talar finska eller svenska åt sitt eget öde. Vehaskari anser att den finska arbetsmarknaden helt enkelt inte fungerar ordentligt.

Vehaskaris rapport pekar även på finska arbetsgivare som ofta har orealistiska förväntningar på kunskaperna i finska, speciellt inom sektorer där arbetet sköts på engelska.

- Mindre företag är ofta helt enkelt rädda för utmaningar. Inför en utländsk arbetsansökan är det lätt att bara se problemen. På vilket språk borde man hålla mötena? Hur fungerar han eller hon tillsammans med kunder och andra arbetstagare? Vehaskari anser att arbetsgivarna borde överväga noga huruvida ett fullständigt behärskande av finska är relevant i arbetsuppgiften som utlänningen söker. Det kan vara en utmärkt idé att erbjuda språkstudier vid behov.

Enligt Vehaskari skulle en lösning vara en egen lobbyingorganisation som kunde fungera som en bro mellan dem och myndigheterna samt de finska arbetsgivarna. Organisationen kunde till exempel fungera i skydd av centralförbunden för löntagare eller näringslivet.

Egentligen finns det ingenting i Vehaskaris rapport som vi blattar inte redan vet. Nu är läget det att många utländska toppkrafter söker sig annanstans, eftersom möjligheterna till att göra karriär i Finland ser dåliga ut.

Gerd-Peter Löcke / FNB

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)