Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Penny flyttade från Maine till Karleby

01/10/2010 av Mediaklipp

Penny Colston Idag hade jag glädjen att träffa Penny Colston. Vi hann prata om språk, kultur och människomöten och efter diskussionen var jag en stor erfarenhet rikare.

Penny är född och uppvuxen i USA. Hon har bott i Los Angeles under en stor del av sitt liv, men hon har också bedrivit studier i London, New York, Washington och Maine.

För knappt tre år sedan flyttade hon från Maine till Karleby. Under dessa tre år har hon både studerat svenska och skrivit kolumner för ÖT. Idag jobbar hon två dagar i veckan som lärare. Hon håller tre kurser i engelsk konversation. Allt det här berättar hon på flytande svenska och jag lyssnar nästan andäktigt.

Penny har valt att bli svenskspråkig i Finland och hon är på mycket god väg att bli det. I framtiden vill hon gärna jobba med översättning eller med något som har med författarskap att göra. Med studier i journalistik och med en ypperlig svenska låter det som rätt yrkesval i mina öron.

I samband med språkinlärning är det viktigt med självstudier. Penny läser svenska tidningar (ÖT och Hbl), tidskrifter och böcker. Penny berättar om sitt intresse för matlagning och självklart läser hon Birka och Samarbete.

Penny avslutar med att berätta om människorna i Karleby. Landskapet i nejden är platt och kanske trist men det vackra landskapet finns i människorna i staden. Här finns belästa, intelligenta människor med mycket att berätta. Den avstressande kulturen och den stora skaran livsnjutare vill hon gärna ta med till USA. Mia Holmbäck

Läs mer på bloggen ”Finlandssvensk i Karleby”

7 Mediaklipp (RSS)