Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Iskall vind av intolerans och rasism över Europa

07/10/2010 av Mediaklipp

Sverige har ännu inte hämtat sig från chocken att Sverigedemokraterna tog tjugo mandat i riksdagsvalet. I Finland ökar stödet för Sannfinländarna i varje gallup. I tisdags brottsanmäldes en platsannons – på Arbetsministeriets webbservice för arbetssökande – där arbetsgivaren meddelade att ”färgskadade” inte var välkomna att söka.

Samtidigt i Helsingfors: En arbetsgrupp som tillsattes i våras levererar det som uppdragsgivaren, inrikesminister Anne Holmlund, Saml, önskade: En utredning som föreslår att tiggeriet ska kriminaliseras. Arbetsgruppen hävdar att det planerade tiggeriförbudet är generellt och inte riktat mot någon specifik kategori.

Företrädarna för Social- och hälsovårdsministeriet och Justitieministeriet reserverade sig eftersom de anser att utredningen är ensidig och partisk. De framhåller att rapporten bland annat förstärker uppfattningen att de rumänska romerna är brottslingar, den underblåser fördomar och kan legitimera diskrimineringen av romer.

Det verkar inte riktigt rimma med regeringens invandringspolitiska mål, nedskrivna i februari i fjol, där regeringen lovar att ”effektivera åtgärderna mot rasism.”

EU har ett stort ansvar för att kräva effektiva åtgärder av regeringen i Bukarest, men att ge sig på de svagaste och mest försvarslösa offren för Rumäniens likgiltighet och oförmåga, det är helt enkelt ovärdigt av ett land som kallar sig civiliserat John-Erik Jansén

Läs mer i Västra Nyland

7 Mediaklipp (RSS)