Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Intryck från nobelprisevenemanget

05/10/2010 av Shakho Sadiq

Shakho Sadiq och Tora Aasland Den 23-26 september samlades nordiska fredsföreningar på en fredskonferens i FN:s-hus i Oslo (International conference of IPBs Nobel peace prize). Ordförande för mötet var Finlands fredsförbunds verksamhetsledare Laura Lodenius.

I början diskuterade vi olika möjligheter till samarbete. De viktigaste och samtidigt gemensamma frågorna för de nordiska länderna är Nato och användning av kärnkraft. Men även läget i Mellanöstern, Sahara, Kurdistan samt användningen av kärnkraft/-vapen i Iran är viktiga frågor.

På kvällen samlades alla konferensdeltagare i nobelprisets öppningsceremoni som tog plats i Nobels fredcentrum (Nobel Peace Center). Det var Oslos borgmästare, Fabian Stang, Norges minister för forskning och högre utbildning, Tora Aasland, och IPBs president Tomas Magnusson som tog emot oss.

Tora Aasland påpekade i sitt tal att vi alla tillsammans måste stöda fred och skapa fred. Tomas Magnusson avslöjade i sitt tal att Norge ger mest stöd till den internationella fredsrörelsen.

På söndag fortsatte konferensen med Kheder Karin som i sitt tal talade om staden Halabaja som mars 1988 bombarderades med kemiska vapen av irakiska stridsflygplan. Tiotusen tals civilister dödades eller skadades. Eftermiddagen fylldes av diskussioner kring nedrustning av kärnvapen.

En av konferensen slutsatser var att vapenhandel och militära kostnaderna borde minskas och pengarna skulle hellre användas för att hjälpa fattiga länder.

Deltagandet i konferensen och intrycken från nobelprisevenemanget var mycket lärorika och jag vill tack arbetsgruppen IFISK för ekonomiskt stöd som gjorde det möjligt för mig att åka till Oslo.

Hälsningar
Shakho

Foto: Shakho Sadiq och Tora Aasland, Norges minister för forskning och högre utbildning.

3 Nyheter (RSS)