Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Tona inte ner den kristna profilen

02/10/2010 av Jan Tunér

Enligt Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland är det tillåtet att ordna bordsböner och religiösa morgonsamlingar så länge ingen tvingas delta i dem mot sin övertygelse. Men många vill att man slutar med bordsbönen i skolorna. Barn som inte delar samma trosuppfattning ska inte behöva ta del av andra barns religionsutövande .

Med ett snart 40-årigt perspektiv på islam vill jag hävda att de flesta muslimer inte har något emot bön. De brukar tacka Gud för maten efter de har ätit. Dessutom ber de tre eller fem gånger om dagen, ofta på offentliga platser.

Enligt islam är judar och kristna "ahl e ketab" - bokfolket - de "har fått" Toran och profeterna respektive evangeliet och breven, alltså Bibeln. Därför respekterar de vanligen människor som tror på Gud, medan de ser ned på ateister och inte har någon förståelse för dem. Undantag finns naturligtvis, som till exempel muslimska brödraskapet, extrema islamister och wahhabister.

Bordsbön i skolor är alltså inget hinder i relation till de flesta med muslimsk bakgrund. De har också en del gemensamt var det gäller moral och tro med judisk och kristen tro. Vi gör våra invandrare en otjänst om vi tonar ner den kristna profilen i samhället. Låt oss välkomna dem i vårt finländska samhälle, inte bara som arbetskraft eller flyktingar, utan som de medmänniskor de verkligen är.

(Jan Tunér är biståndsarbetare och bor iEkenäs)

3 Nyheter (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)