Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ta upp kritiken med terapeuten psykoterapi

02/10/2010 av Gunnar Hilén

 Det gör ont i hjärtat av att höra så många besvikna terapipatienter. Jag ser mig inte som bättre terapeut än någon annan men däremot vill jag berätta om att man kan pröva en terapeut en eller ett par gånger innan man bestämmer sig. Om inte terapeuten själv föreslår det, vilket han eller hon mycket väl kan göra, får man fatta det beslutet själv.

Orkar man inte eller vågar man inte det kan man stanna hemma utan att känna sig tvungen att gå. Kanske terapeuten hör av sig och undrar vart man tog vägen och då säger man det man kan säga, som förklaring, om man känner att man måste lämna en sådan. Man tar till det handlande man har resurser till.

Tyvärr har jag hört från flera håll att kvaliteten på psykologers/psykoterapeuters och terapeuters arbete har sjunkit drastiskt. Jag vet inte om det beror på utbildningen. Det finns sämre och bättre arbetskraft inom alla fält men naturligtvis har en sämre insats olika effekt beroende på vilket ärende "kunden" har.

I det här fallet är det ytterst beklagligt. En gyllene regel inom fältet är att åtminstone inte göra ont värre. De som klagat hittills i tidningen har nog blivit ordentligt uppskakade och besvikna på sina hjälpare ... stjälpare.

Man bör uppmuntra en patient att öppet ta upp kritik i terapin. Ibland är det projektioner av det egna eländet - ibland en överföring av känslor till en annan person på terapeuten men man måste vara beredd på att det också är en verklighet just här och nu. Jag är dålig också. Den insikten måste en terapeut kunna bära och stå för utan att försvara sig emot.

Jag är rädd att utbildade hjälpare i dag kanske inte helt landat färdigt i sig själva och sitt teoretiska bagage innan de sätter upp sin "låda på stan". Handledning ska finnas till hands och en återkommande blick i spegeln, kanske i en egen-terapi, då och då, är några av de verktyg vi ska använda oss av i vårt uppehållande av vett, etikett och eget välbefinnande.

Kritik är ofta, precis som krisen, något som både innebär fara och möjlighet för att kunna fortsätta vägen framåt mot ett lyckligare liv.

Gunnar Hilén är psykolog, terapeut och handledare. Artikeln publicerades först i HBL.

4 Brännpunkt (RSS)