Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Vem vill devalvera vår demokrati?

02/10/2010 av Daniel Tunér

Vårt valsystem ska förnyas. En av de större förändringarna som kan komma att bli av är en rikstäckande röstspärr på 3 procent. Om detta genomförs är det mycket beklagligt ur demokratisk synpunkt. Motiveringen för röstspärren är att det skulle vara lättare att skapa fungerande majoritetsregeringar, men vi har inte haft sådana problem i Finland under de senaste regeringsbildningarna.

Det har pratats mycket om människors allt mer sviktande förtroende för politiken och politikerna. Vi har sett hur valdeltagandet minskat efter hand. Att över huvud taget fundera på att införa en röstspärr är ytterligare ett steg i den riktningen. En röstspärr skulle cementera de etablerade partiernas inflytande och avsevärt försvåra inträdet i riksdagen för nya partier. Därmed skulle de etablerade partierna kunna strunta i frågor som nya partier vill föra upp till diskussion. Och vi skulle genast få fler soffliggare.

Hur länge skulle det ha dröjt för våra folkvalda att börja tänka miljövänligt om partiet De gröna hade hindrats inträde i riksdagen på 1980-talet på grund av en röstspärr? En röstspärr skulle alltså få till följd att beslutsfattarna skulle bli efter i en del samhällspolitiska frågor.

I det svenska riksdagsvalet fick utmanarpartierna Piratpartiet och Feministiskt initiativ 0,65 respektive 0,40 procent av rösterna vilket proportionerligt tillsammans kunde ha gett tre fyra mandat. Och säkert avskräcktes en del från att rösta på dem eftersom de enligt galluparna inte skulle nå spärren på 4 procent. I princip skulle det alltså ha funnits en möjlighet för Alliansen att få en majoritetsregering med dessa små partier som i utbyte för sitt stöd skulle få några av sina frågor på agendan. Piratpartiet hade faktiskt uttalat det som sitt mål före valet, att stödja ett block reservationslöst mot att få gehör för sina frågor om integritet, kultur och kunskap. Nu behöver den svenska regeringen inte bry sig om dessa frågor förrän nästa val om fyra år. Demokratiskt?

Nu vill jag veta vilka av våra partier som vill införa röstspärr i Finland och därmed devalvera vår demokrati.

(Daniel Tunér bor nuförtiden i Jakobstad)

3 Nyheter (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)