Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

En mänsklig röst i invandrardebatten

22/09/2010 av ifisk

Vi har all anledning att vara stolta över vårt land. Vi älskar att läsa statistiska jämförelser även om tanken på statistikens jämförbarhet är en smula tvivelaktig. Men ett hurdant Finland vill vi utveckla och vad har vi att ge den övriga världen?

Den som växt upp på sextiotalet har lärt sig att lita på de finländska systemen, den offentliga makten som tryggar och skyddar och garanterar att de medborgerliga fri- och rättigheterna är speciellt värdefulla och närapå okränkbara. Det som föreskrivs i lagen har vanligen i praktiken berört alla på samma sätt.

Dessutom anser vi oss vara hederliga människor som inte låter sig påverkas av populistiska hotbilder som de så kallade invandrarkritikerna målar upp. Vi har försökt förkväva de högerextremistiska rösterna, men samtidigt har vi kanske bäddat för en ensidig debatt där de mänskliga åsikterna och åsikterna om de mänskliga rättigheterna har lyst med sin frånvaro. På detta sätt har det uppstått en föreställning att det finns ett korn av sanning i invandrarkritiken även om den går till överdrift och att tillströmningen av invandrare som fenomen är en realistisk hotbild inom den närmaste framtiden.

Om vi bedömer den andel av befolkningen som har utlänningsbakgrund i olika europeiska länder kan vi jämföra oss med de så kallade före detta östeuropeiska länderna. Tyvärr tycks främlingsfientligheten i våra jämlika på samma sätt korrelera med en liten invandrarbefolkning. Och kanske det är mänskligt att tänka att där möten mellan människor med olika bakgrund är obefintliga eller tunnsådda, där finns också den bästa grogrunden för misstro och främlingsrädsla.
Eva Biaudet

Läs hela artikeln på Valtiotieteilijä

7 Mediaklipp (RSS)