Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Centern skärper tonen mot asylsökande

22/09/2010 av ifisk

Centergruppen drar upp riktlinjerna för sin immigrationspolitik i ett färskt dokument. Centergruppen uppfattar sitt ställningstagande främst som ett debattunderlag. Det är inte ett officiellt partidokument. Däremot tycker gruppen att partiets kandidater i riksdagsvalet ska kunna använda dokumentet som stöd då de talar om invandringen.

Enligt dokumentet måste EU-medborgares rätt till mottagningstjänster för asylsökande begränsas så snart de fått avslag på sin ansökan. Så kallat brådskande asylförarande kunde enligt gruppen utvidgas att gälla även andra sökande än EU-medborgare.

Dessutom anser centergruppen det vara bra att det stadgas i lag om åldersbestämning av minderåriga asylsökande och att bestämmelserna om återförening av familjer skärps i fråga om falska uppgifter, fosterbarn och utkomstmöjligheter.

Riksdagsgruppen vill understryka att den inte tolererar rasism eller främlingsfientlighet. Den efterlyser "en invandringsdebatt som grundar sig på fakta, men också tillåter kritik till exempel då man diskuterar problemen inom asylsystemet". FNB

Läs mer i Vasabladet

7 Mediaklipp (RSS)