Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Lugn och saklig invånarafton

22/09/2010 av ifisk

Henrich Mannerheim, Gerd-Peter Löcke och Hans Eklund deltog i överborgmästare Jussi Pajunens invånarafton som denna gång var särskilt avsedd för helsingforsare med invandrarbakgrund. I stadshusets proppfulla festsal svarade överborgmästare Jussi Pajunen med stab på invandrarnas många sakliga, men ofta kritiska frågor om trygghet, hälsovård, utbildning, socialservice och skolan. Med andra ord de frågor som även den vanliga finländaren funderar på.

Flera gånger tog överborgmästare Pajunen själv till orda och gjorde klart att Helsingfors är en tvåspråkig stad, där alla invånare ska känna sig tryggt och säkert. Han uppmanade invandrarna att hålla ut, att fortsätta att klaga.
- Och om det inte hjälper kan ni i sista hand ta kontakt med mig.

IFISK:s ordförande passade på att slå ett slag för alla de invandrare som talar svenska.
- Det finns jobb inom barnomsorgen och bland de äldre. Problemet är att vi som talar svenska har svårt att hitta till de lediga jobb där man förutsätter att personalen ska kunna svenska, påpekade Gerd-Peter Löcke.

Annika Forssander som leder invandrarbyrån i stadshuset medgav att språkkurserna och förmedlingen av jobb- eller praktikantplatser för svensktalande invandrare är ett stort problem. Enligt henne finns det betydligt fler lediga platser inom vården där personalen ska kunna svenska än det finns på den finskspråkiga sektorn.

Många frågor visade att speciellt invandrare från Afrika har svårt att se skillnaden mellan kommunal och statlig service.

Mötet visades i direktsändning på Helsingforskanalen och på kabeltevekanalen DINA.
Titta på videon

3 Nyheter (RSS)