Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 6-12 september 2010

12/09/2010 av ifisk

Flyktingtolk bara på finska
Publicerad 11/9/2010
Det blev lite bråttom att ordna med flyktingmottagningen och det mesta har skett i sista minuten. Flyktingkoordinator Teresa Broman-Lundberg summerar läget en dryg vecka innan dagen d. Den 22 september landar 36 burnesiska kvotflyktingar på flygfältet i Kronoby. Det finns många minoriteter i Burma som talar olika dialekter.
Det är tänkt att de här människorna som kommer nu ska lära sig svenska och därför vore det bra med en tolk som kan tolka till svenska. Till att börja med då flyktingar behöver komma i kontakt med olika myndigheter tyr man sig till den tolk som finns men längre fram är det tänkt att ta emot hjälp av de burmeser som finns i Österbotten från tidigare och talar lite svenska. Läs mer i Österbottens tidning

Ingen vet vad svenskan kostar
Publicerad 11/09/2010
Översättning, utbildning och skyltning på flera språk innebär merkostnader - men flerspråkighet har i forskning även visat sig vara ekonomiskt lönsamt - både privatekonomiskt och samhällsekonomiskt.
Juridiskt finns inga alternativ. Svenskan är lagstadgad - kosta vad den kosta vill. Därför är utgifterna irrelevanta, konstaterar justitieminister Tuija Brax (De gröna). Och vad vore alternativet, frågar hon retoriskt.
Å andra sidan ger svenskan ett mervärde för näringslivet. De nordiska länderna är sammanräknat Finlands viktigaste exportmarknad. Länge trodde man att engelskan kunde användas universellt, men nu har man insett att svenskan är rätt språk för att göra affärer inom Norden, säger Risto EJ Penttilä, vd för Centralhandelskammaren.
Flera storsatsningar görs för att höja svenskans profil i Finland. Men både Brax och Penttilä är bekymrade över att det är svårt att hålla svenskan på tillräckligt hög nivå i Finland - och det beror snarare på attityd än resursbrist. Läs mer på Svenska Yle / Nyheter

Stänger Soini regeringsdörren för sig?
Publicerad 10/09/2010
SFP:s EU-parlamentariker Carl Haglund tror inte på Sannfinländarnas chanser att komma med i nästa regering. Sannfinländarnas ordförande, Timo Soini, har sagt att partiets målsättning är två ministerposter efter riksdagsvalet.
- Timo Soini har flera gånger sagt att han inte går med i en regering som är positiv till EU. Tror någon att nästa regering kommer att vara EU-negativ? Det här betyder i praktiken att Soini stänger dörren till regeringen för sitt parti, säger Haglund, som höll ett anförande under SFP:s partistyrelsemöte i Helsingfors på fredagen. SPT

Nu behövs inte 91:an Karlsson…
Publicerad 09/09/2010
Ibland när ett litet tungsinne smyger på, det händer väldigt sällan!, brukar jag luffa till R-kiosken här i Närpes och köpa ett par nummer av den härliga serietidningen ”91:an Karlsson.” Blir man inte på humör under läsningen är hoppet ute!
Denna vecka klarar jag mig utan inköp av serietidningen. Ministrarna Kiviniemi, Pekkarinen och Tölli, obekant vilket parti de tillhör, har vida överträffat 91:ans och 87:ans dagliga bravader.
Hitler hade judarna, Sannfinländarna har invandrarna och Centerpartiet synes nu hota den finlandssvenska minoriteten. Och svenska distriktets ledare (tillsvidare) orerar om våra privilegier!Det tycker säkerligen Timo Soini inte om. Bättre att ha 300 000 finlandssvenskar som spottkopp än några stackars invandrare. Ilskan man visar mot oss är svår att förstå. Läs mer på bloggen Byfånen funderar

Soini tackar nej till SFP och De gröna
Publicerad 07/09/2010
Sannfinländarna har gått förbi De gröna med ett understöd på 10,5 mot 9,3, visar en opinionsmätning som Helsingin Sanomat låtit genomföra. Beskedet om gynnsamma vindar klingar trevligt i ordförande Timo Soinis öron. Sannfinländarna vill gärna sitta med i en blåröd- eller rödmylleregering. Något samarbete med De gröna eller Svenska folkpartiet är oppositionspolitikern inte intresserad av.
Förutom Sannfinländarna gick endast Centern framåt. Samlingspartiet var fortfarande det största partiet med 22,6 procent. SDP:s väljarstöd låg på 19,9 procent och Centerns på 19,5. Motsvarande siffra för Vänsterförbundet var 8,2 procent. Kristdemokraternas popularitet låg på 4,5 och SFP:s på 4,1 procent. Läs mer på HBL

Riksdagen tvistar om invandring
Publicerad 06/09
Finland måste locka mer arbetskraft utifrån EU. Därför ska tillståndsprövningen för medborgare från tredje land göras smidigare, föreslår regeringen. Behovsprövningen vid arbets- och näringsbyråernas ska avskaffas och Migrationsverket ska hålla i hela processen för uppehållstillstånd.
Men oppositionen anser att det här förfarandet leder till att företagen rekryterar billig utländsk arbetskraft trots att vi har gott om arbetslösa hemma. Svartjobben ökar, arbetslösheten förblir hög och de dubbla arbetsmarknaderna suger ut Finland på allt vad konkurrenskraft och välfärd heter.
Regeringens förslag att ändra på utlänningslagen kommer till behandling i riksdagen endera veckan. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet har enhälligt underkänt förslaget om femåriga uppehållstillstånd för utländska arbetssökande och ansett att ettåriga tillstånd ska vara regeln. Läs mer i Hbl.

7 Mediaklipp (RSS)